27. detsembril toimus Tartu Ülikooli Sporditeaduste ja füsioteraapia instituudis traditsiooniline Eesti Olümpiaakadeemia olümpiamängude järgne teaduslik-metoodiline konverents, mis kandis nime “Pekingi taliolümpiamängud 2022”.

Konverentsil esinesid Eesti murdmaasuusatamise koondise peatreener Aivar Rehemaa, kellega arutati Eesti suusatamise arenguperspektiive ja võimalusi võita 2030. a olümpiamängudel medal. Analüüsiti hetkeseisu koondislaste seas ja plaane lähitulevikuks. Märgiti ära olukorra head pooled ja ka puudujäägid.

Eesti koondislane Alvar Johannes Alev, kes on viimased paar aastat elanud ja treeninud Norras, tõi välja Norra ja Eesti suusatamise erinevused treeningprotsessi ülesehitamisel. Tutvustas norrakate kogemusi treeningute monitooringul, treeningutest taastumisel ja ka toitumisel ning sporditeaduslikul teenindamisel.

Tartu Ülikooli treeninguõpetuse professor Jarek Mäestu rääkis vastupidavusalade treeningmetoodika viimastest arengutest ja teadusuuringutest. Tutvustas ka erinevate tippsportlaste treeningu analüüsi kogemusi ja jagas mõtteid, mida võiksid Eesti suusatajad oma treeningutes üle võtta.

Peamiselt noorsportlastega tegelevad suusatreenerid Allar Kivil ja Karel Viigipuu jagasid oma kogemusi noorsportlaste arendamisel ja peatusid peamistel probleemidel, mis võivad saada takistusteks üleminekul noorteklassist täiskasvanute koondisesse. Märgiti, et see ajaperiood on kriitiline, kuna noortena saavad meie suusatajad päris edukalt vastu teistele põhjamaade noorsportlastele, kuid seejärel tekib suur vahe sisse.

Kogu EOA olümpiakonverents võeti üles videolindile, mida saab edaspidi suusatreenerite seas levitada, et neile kogemusi ja teadmisi edasi anda.