11.–23. juunil toimus Rahvusvahelise Olümpiaakadeemia poolt korraldatud 62. Noorte Olümpiasaadikute Sessioon (62nd International Session of IOA for Young Olympic Ambassadors). Iga aasta korraldatavale sessioonile tuleb kokku üle maailma erinevatest riikidest esindajad, kes arutlevad olümpialiikumise üle. Selle aastasel sessioonil osales 115 noort 74 riigist. Eestit esindas Eleri Etverk. 2022. aasta teemaks oli “The Olympic Movement and Olympism in digital era” ning alateemaks: “The promotion of physical activity via digital engagement strategies and virtual sports”.

Mida aga kujutab endast Rahvusvahelise Olümpiaakadeemia noortesessioon? 

11. juuni saabusid üle maailma spordist huvitatud inimesed kahte Ateena hotelli. Mõni tuli üksi oma riigist, teistel aga olid ka mõned kaasmaalased – see ei omanud aga tähtsust kuna esimese päeva õhtuks oldi tuttavad juba igast kontinendist pärit inimestega. Arvestades, et maailm on väga suur, tähendas see mõnele lühikest reisi Kreekasse, teisele aga rohkem kui 24h reisipäeva. 

Järgmiseks päevaks olid kõik välja puhanud ning valmis alustama programmiga. See oli justkui tutvustav päev, mida võib nimetada turistipäevaks. Koos giidiga käidi läbi erinevad Ateena vaatamisväärsused – Akropolis, uus akrpolise muuseum ning Panathenaise staadion. Õhtul tuli panna selga ülikonnad ning kleidid, millega kõnniti Pnyx mäe otsa, kus toimus 62. noortesessiooni avatseremoonia. Huvitava faktina võib välja tuua, et avatseremoonial osales ka Kreeka president Katerina Sakellaropoulou, kelle sõnadega kuulutati sessioon avatuks. 

Sessioon avatud ning siis seati teekond Antiik-Olümpiasse, mis oli 5 tunnise bussisõidu kaugusel. Selle aastane grupp on esimesed, kes nägid renoveeritud olümpiaakadeemia territooriumit. Õhtul toimus Rahvusvahelise Olümpiaakadeemia avamine (jah, teine avamine), kus tutvustati kõiki õppejõude, koordinaatoreid ning noori olümpiasaadikuid. Avamisel tehti kohustuslik ühispilt marmortreppidel, peale mida mindi pärgasid asetama kaasaegsete olümpiamängude algataja Pierre de Coubertini mälestusmärgile ning Rahvusvahelise Olümpiaakadeemia loomise pioneeride John Ketsease ja Carl Diemi mälestussambale.

Peale paari päeva sisseelamist hakkas pihta esimene 4-päevane õppetsükkel. Esimeses tsükklis oli kokku 4 loengut ning 2 töötuba. Loenguid viisid läbi  Dr George ILIOU (GRE),  Mr Vincent PEREIRA (IOC), Prof. Alberto CARRIO SAMPEDRO (ESP) ja Prof. Dr Emilio FERNÁNDEZ PEÑA (ESP) ning töötubasid Prof. Konstantinos GEORGIADIS ja Prof. Emilio FERNÁNDEZ PEÑA. Loengud rääkisid Olümpialiikumisest, digitaalsest keskkonnas kui abivahendist, virtuaalspordist, robotitest ning noorte olümpiasaadikute olulisusest ning ülesannetest. Inimesed jagati kümnesse töörühmadesse, kus väiksemates gruppides toimus pikem arutelu loengute kohta. Arutelu käigus oli ülesandeks välja mõelda kaks küsimust ning neile küsimustele vastama 1 A4 pikkuselise esseena, mida omakorda tsükli lõpus presenteeriti kõigile teistele gruppidele ning lektoritele. Valminud tööd on leitavad siit! Esimese tsükli ajal külastastati ka Antiik-Olümpia staadionit ning varemeid, samuti muuseumit.

Peale esimest õppetsükli lõppu premeeriti osalejaid vaba päevaga, mil viidi randa mõnusat Kreeka sooja ilma nautima. 

Teine õppetsükkel oli sarnane esimesega – loengud, töörühmades arutelu ning hiljem presenteerimine oma arutelude kokkuvõtted nii kirjalikult kui ka suuliselt. Loengutel esinesid oma ettekannetega lektorid Prof. Dr. Jim PARRY (GBR), Assoc. Prof. Ian BRITTAIN (GBR) ning Ms Zhang HONG (CHN). Teemad keskendusid eelkõige e-spordile, samuti oli juttu paraolümpiast ning sportlasest kui eeskujust. Teise tsükli ajal valminud tööd on leitavad siit!

Tsükli lõpus oli kõigil olümpiasportlastel võimalik ette valmistada ettekanne enda teekonnast olümpiani ning seal võistlemisest. Samuti toimus Antiik-Olümpias jooksuvõistlus – Olympic Day Run, kust võeti osa. Võistluse eesmärk on tähistada Olümpiapäeva (mis on 23.juunil) ning jooks kommunikeerib avalikkusele Kreekat kui olümpiamängude sünnikohta. 

Lisaks suurele õppetööle sisaldas programm ka mitmeid vaba aja tegevusi nagu erinevad loovad töötoad (muusika, kunst, tantsu ja luule töötuba). Kuna olümpia esindab ikkagi suurt spordisündmust toimusid ka erinevad olümpialade sportlikud võistlused. Tiimisportidena olid jalgpall, võrkpall, rannavõrkpall ning korvpall. Individuaalaladel selgitati parimad kergejõustiku aladel ning tennises ja lauatennises.