“Rabajooksust alastimaratonini. Miks on täna hea päev jooksmiseks?” Just see raamat pälvis Eesti 2021. aasta parima spordiraamatu auhinna.

Täna Tartus toimunud Eesti Olümpiaakadeemia täiskogul kuulutati välja Georg Hackenschmidti nimeline Eesti parima spordiraamatu auhind. Auhinnaskulptuuri võttis vastu maratonijooksja Janek Oblikas, kelle raamat on žürii liikmete hinnangul väga eriline. Raamat räägib loo ühe tavalise, ilma sporditaustata inimese jooksuteekonnast, millele on jäänud nii maailma suurim, New Yorgi maraton kui maailma esimene alastimaraton, mitmed ebaõnnestumised ja vead, kuid ka erakordsed emotsioonid ja õnnestumised.

Raamatu autori Janek Oblikase sõnul tuli auhinna võitmine talle täieliku üllatusena: „Kuidas see on võimalik? Ma ei ole ju sportlane! Olen täiesti tavaline inimene, kes võib-olla veidi rohkem liigub. Ma ei tegele spordiga, ma tegelen liikumisega.“

Raamatuauhinna žürii liikme Neinar Seli sõnul oli raamatuauhinnale kandideerivaid raamatuid kümmekond. „Valik oli väga keeruline, sest häid raamatuid oli palju. Seekord valisime liikumist propageeriva raamatu,“ sõnas ta, „mis sest, et alasti.“

Georg Hackenschmidti raamatuauhind on Eesti Olümpiaakadeemia ja Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi 2011. aastal asutatud auhind, mille eesmärk on propageerida ja esile tõsta eestikeelset spordikirjandust. Auhinnaga kaasneb aukiri, auhinnaskulptuur ja Eesti Olümpiaakadeemia rahastatav rahaline preemia 1000 eurot. 

Lisatud on foto auhinna võitjast Janek Oblikasest žürii liikmetetega: Eesti Spordi- ja Olümpiamuuseumi juhatuse liige Siim Randoja (vasakul) ja Eesti Olümpiaakadeemia president Neinar Seli (paremal).