Kui Vahur Teppan neli aastat tagasi treeneritöö kaugel Hiinamaal vastu võttis, esitati talle seal ultimaatum, et peab aitama Hiina suusatajad medalile. “Mida kaugemal oli olümpia, seda rohkem käis see medalijutt ja suures riigis väiksemat eesmärki olla ei saagi,” sõnas Teppan värskes Olümpiaakadeemia taskuhäälingus. Medalite nimel on Hiina võtnud ette uskumatuid projekte. “Hiina Olümpiakomitee poolt leiti 400-500 noort, kellest sõeluti parimad välja. Need saadeti omakorda mitmeks aastaks Soome ja Norrasse treenima. Jutt käib noortest, kes olid tol ajal vanuses 15-16 aastat. Nad polnud lund ega suuski mitte kunagi varem näinud.” Teppani sõnul jõuabki nüüd 2 poissi sellest projektist reaalselt ka olümpiale.

Saatejuht küsis Olümpiaakadeemia taskuhäälingus, et kumb siis saab Pekingi taliolümpial murdmaasuusatamises parema koha: eestlane või hiinlane? Kas tõesti on olukord Eesti suusatamises nii nukker, et juba kaotame suusatamises hiinlastele?  “Minu sisetunne ütleb, et hiinlased teevad murdmaasuustamises paremad tulemused kui eestlased, kuigi nad pole 2 aastat rahvusvahelises konkurentsis võistelnud”, sõnas Teppan.  Tema sõnul sõitis näiteks Qiang Wang juba paar korda MK-etapil punktikohale ja ta on võimeline vabatehnika sprindis näitama TOP10 eelsõidu aega kvalifikatsioonis. Teppan ei imestaks kui ta jõuab sprindis koguni poolfinaali. Seni on ta jäänud veerandfinaalides hätta, kuid Hiinas ei ole rada nii tehniline kui MK-etappidel ja olümpiarajal on tal suured võimalused. Teppanit ei üllataks ka see kui Hiina naised jõuavad suusatamises kolmekümne parema hulka.

Neli aastat Hiina murdmaasuusakoondist treeninud Vahur Teppani sõnul ootab olümpial suusatajaid ees väga raske suusarada. “Füüsiliselt on see väga nõudlik rada ja tõusud on päris pikad”, sõnas Teppan. “Kõige raskemaks teeb olukorra see, et võisteldakse 1650m kõrgusel merepinnast.”

Teppani sõnul peab Zhangjiakou suusaradadel valmis olema ka selleks, et tuleb väga külm ja tuuline ilm, mida ta tundis omal nahal seal korduvalt. “Kui tuuleiilid sealt mägede vahelt peale keerutavad, õhk on kuiv, väljas suured miinuskraadid, siis võibki see võistlemine olla väga ebameeldiv”, sõnas Teppan.

Saatejuht küsis, kas kohati tuleb suusatada tõepoolest liiva peal? “Eelmisel aastal oli päris õudne pilt kui ehitustööd ka veel käisid, esimene laskumine oligi sisuliselt pruuni liiva peal. Sel aastal on loodetavasti lumi palju puhtam”, sõnas Teppan.

Eesti Olümpiaakadeemia värsket podcasti saab kuulata siit: