Eesti Olümpiaakadeemia uues podcastis lähenetakse seekord teemadele sporditeaduslikult. Kuumas kliimas võistlemine, vedeliku tarbimine, toitumine – nende ja mitmete teiste teemade üle mõtisklevad uues podcastis sõudja Allar Raja ja spordibioloogia kaasprofessor Jarek Mäestu ning spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik.

Tokyos tuleb meie sõudjatel võistelda päris keerulistes oludes, sest väga kuuma ja niiske õhu käes toimub Tokyos võistlemine. Allar Raja sõnul on esimene start 23. juulil ja sõudjad lendavad Tokyosse alles 15. juulil, seega ei minda väga varakult aklimatiseeruma. “Kui liiga kaua kuuma ilma käes treenida, siis äkki hakkab kehaline võimekus langema,” mõtiskles Allar Raja podcastis.

Tartu Ülikooli spordibioloogia kaasprofessor Jarek Mäestu sõnul on üldjuhul 1-2 nädalat kuumaga kohanemiseks sobiv periood, kuid sõudjatel tuleks lähtuda tema sõnul oma isiklikust kogemusest ja vaadata, et kuidas nende keha reageerib kuumale. “Kindlasti tuleks hoolega jälgida vedeliku tarbimist ja vältida ülekuumenemist,” sõnas Jarek Mäestu.

Kuula podcasti Allar Raja ja Jarek Mäestuga:

 

Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik sõnas podcastis, et kõige tulemuslikum viis on aklimatiseerumine, ehk siis treenimine sellistes tingimustes nagu võistluspaigas ees ootab. “Maratonijooksu on spordifüsioloogilisest vaatenurgast lähtudes üsna palju uuritud ja selgub, et kõige paremaid tulemusi saavutavad jooksjad 11-12 kraadi juures,” ütles Ööpik.

 

Kuula podcasti Vahur Ööpikuga:

 

Head kuulamist!